• PRIJÍMANIE DETÍ DO MŠ K 1.9.2023

          • Z Á P I S   D E T Í

            do  Materskej   školy,  Kultúrna ulica 284/11 v Žiline na školský rok 2023/2024

            bude  v zmysle  platných  predpisov  a termínu  určeného zriaďovateľom Mesto Žilina prebiehať  na  základe  podania  písomnej  žiadosti  v termíne:

            10.– 12. mája 2023  v čase od 13.00 – 16.00 h ( kancelária riaditeľky materskej  školy, tel. kontakt 0904 526 999)

             Zákonný zástupca dieťaťa je povinný riaditeľke materskej školy doručiť písomnú žiadosť spolu s potvrdením o zdravotnej spôsobilosti dieťaťa od všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorého súčasťou je aj údaj o povinnom očkovaní.

            V prípade, že sa jedná o dieťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, je nutné k žiadosti a potvrdeniu o zdravotnom stave dieťaťa priložiť aj vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie.

             

            Tlačivo žiadosti si môžu záujemcovia prevziať priamo v materskej škole alebo ho nájdu TU – Žiadosť o predprimárne vzdelávanie

            Písomné vyhlásenie zákonných zástupcov TU –Písomné vyhlásenie – prihlášky

            Čestné vyhlásenie TU-Čestné vyhlásenie

            Žiadosť na predprimárne vzdelávanie v školskom roku 2023/2024 je možné podať aj elektronicky https://mszastranie.edupage.org/register/

             

            Prijímanie detí do materskej školy sa uskutočňuje v zmysle § 59 a 59a zákona č.245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní /školský zákon / a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Na predprimárne vzdelávanie sa prednotne prijímajú deti, pre ktoré je plnenie predprimárneho vzdelávania povinné.

            Podmienky  prijímania  detí  do  materskej  školy:

            prednostne sa do materskej školy budú prijímať deti,

            • pre ktoré je plnenie predprimárneho vzdelávania povinné - deti ktoré dovŕšia 5 rokov do 31. augusta 2023 ( podľa miesta trvalého bydliska a podľa spádovej oblasti – ktorú určil zriaďovateľ školy mesto Žilina ), pokiaľ sa rodič nerozhodne pre inú MŠ.
            • dovŕšili šesť rokov veku, ale nedosiahli školskú spôsobilosť (deti pokračujúce v plnení povinného predprimárneho vzdelávania ešte jeden školský rok),
            • nedovŕšili päť rokov veku, ale jeho zákonný zástupca k žiadosti o prijatie dieťaťa, ako dieťaťa plniaceho povinné predprimárne vzdelávanie predloží súhlasné vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie a súhlasné vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast, (predčasné plnenie povinného predprimárneho vzdelávania)

            v prípade voľnej kapacity

            • deti po dovŕšení troch rokov veku,
            • deti, ktorých súrodenci už navštevujú MŠ.


            Dôležité : Podľa § 144 a školského zákona účinného od 1.januára 2022 sa na podaniach týkajúcich sa výchovy a vzdelávania, v ktorých sa rozhoduje o správnom konaní ,teda aj na žiadosti vyžaduje podpis oboch rodičov /zákonných zástupcov dieťaťa/.Rodičia / zákonní zástupcovia sa môžu dohodnúť ,že žiadosť podpisuje iba jeden zákonný zástupca a rozhodnutie sa doručí iba jednému rodičovi / zákonnému zástupcovi, ak písomné vyhlásenie o tejto skutočnosti doručia / predložia riaditeľke  materskej školy/.
            V prípade ,že zadováženie súhlasu – podpisu druhého zákonného zástupcu / rodiča na žiadosti o prijatie je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou a je to v najlepšom záujme dieťaťa zákonný zástupca / rodič predloží riaditeľke materskej školy čestné vyhlásenie.